Σχολικός Σύμβουλος

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη, Πρόληψη και Διαμεσολάβηση στον σχολικό εκφοβισμό»

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
    Σας ενημερώνω ότι με πρωτοβουλία του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης (σχολείου της παιδαγωγικής μου ευθύνης) και της υπεύθυνης ΟΔΠ του σχολείου αυτού σχεδιάσαμε τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Συναισθηματική Νοημοσύνη, Πρόληψη και Διαμεσολάβηση στον σχολικό εκφοβισμό», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24-04-2015, ημέρα Παρασκευή και ώρες 17.15μμ-20.45μμ στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ξάνθης.
  Σκοπός της ημερίδας είναι να προσεγγίσουμε με εναλλακτικό τρόπο το «πολυσυζητημένο» ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο προβληματίζει όλο και περισσότερο την ευρύτερη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες). Γι αυτό, η θεματολογία της ημερίδας εστιάζει σε δύο θέματα που θεωρούμε πολύ σημαντικά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εκδήλωσης αρνητικών συμπεριφορών στη σχολική ζωή: Πρόκειται για α) το ρόλο της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών μας μέσω της λογοτεχνίας και της γλώσσας και β) τον μάλλον άγνωστο στο ευρύ κοινό θεσμό της διαμεσολάβησης, η εφαρμογή της οποίας δεν είναι διαδεδομένη και παραμένει σε πειραματικό επίπεδο.
   Βέβαια, όπως έχουμε συχνά αναφέρει σε κατ? ιδίαν αλλά και δημόσιες συζητήσεις, ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο φαινόμενο με βαθύτατα κοινωνικά αίτια, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπισθούν, να προσδιορισθούν και να αντιμετωπισθούν μόνο από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων. Για αυτό, θεωρούμε ότι η δημιουργία ασφαλούς παιδαγωγικού κλίματος, η διαμόρφωση πλαισίου για σχέσεις ομάδας και συνεργασίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ενσυναίσθησης και της δημιουργικότητας με σκοπό τη θετική «ματιά» απέναντι στους διαφορετικούς άλλους, μπορούν ίσως να αμβλύνουν τις εντάσεις και τις οξύτητες στη σχολική ζωή, που αποτελούν αντανάκλαση συνθηκών του εξωσχολικού περιβάλλοντος.

  
Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα και την αφίσα της ημερίδας.
 

Η Σχολ.  Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης

Άννα Αγγελοπούλου