Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων

Συνεργασία ΔΔΕ. Ξάνθης με το Κέντρο Πρόληψης Έκφραση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Δ.Δ.Ε. Ξάνθης, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση», είναι στη διάθεση όλων των διευθυντών/τριών και εκπαιδευτικών προκειμένου να εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης σε μαθητές/τριες.
Για την εφαρμογή των προγραμμάτων στα σχολεία, η επιλογή των ωρών εξαρτάται από τους εκπαιδευτικούς και τους/τις διευθυντές/τριες, ώστε να μην παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολικού προγράμματος.
Προτεινόμενη θεματολογία παρεμβάσεων από το Κέντρο:
1) Εξαρτήσεις στη ζωή μας
2) Διαδίκτυο: φίλος ή εχθρός?
Η θεματολογία μπορεί να διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες του κάθε τμήματος.
Ακόμη τα στελέχη του Κέντρου παρέχουν εποπτεία σε όσους εκπαιδευτικούς αναλαμβάνουν Προγράμματα Αγωγής Υγείας, συμμετέχοντας ενεργά (παρουσία πάντοτε εκπαιδευτικού) όποτε τους ζητηθεί.
Επιπλέον, είναι στη διάθεση όλων των σχολικών μονάδων προκειμένου να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης σε μαθητές με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός. Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης», σε συνεργασία με τα μέλη ΠΟΔΠ και ΟΔΠ ΔΔΕ Ξάνθης.
Τέλος, όσον αφορά, τα ατομικά περιστατικά, το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα σε κάθε άτομο που θέλει να ενημερωθεί για θέματα πρόληψης- εξάρτησης, αλλά και σε κάθε γονέα ή έφηβο που αποζητά υποστήριξη για καθημερινές δυσκολίες ή συγκρούσεις που αποδίδονται στην εφηβεία και επηρεάζουν την επικοινωνία με την οικογένεια και τους γύρω τους, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σ.Σ.Ν. Δ.Ε. Ξάνθης.